Det kan ta upp till 12 dagar från det att de första besvären visas till att munsårets sista skorpor trillar av. Under det första dygnet brukar stickningar och lätt sveda vara de första besvären. Övriga symptom kan vara svullnad, spänningar, ömhet samt bildning av små knottror där munsåret håller på att bryta ut. Munsår återkommer i regel på samma ställe som vid tidigare utbrott.
Under nästa fast bildas blåsor och munsåret börjar synas. Blåsorna är små och vätskefyllda. Blåsor kan bildas i upp till 2 dygn och spricker därefter. När blåsorna har spruckit efterlämnas sår som hos vissa kan vara små och inte orsakar större problem medan hos andra kan det bildas större sårområden som kan vara mer tydliga och orsaka smärta. Runt den femte till åttonde dagen brukar munsåret torka ut och ibland spricka samt orsaka lätt blödning, vilket kan orsaka klåda och sveda. I sista skedet bildas skorpor som successivt flagnar av.
Då munsår kan vara estetiskt besvärande är en vanlig reaktion att man försöker dölja såret. För att munsåret ska läka snabbare är det bättre för det att inte komma i kontakt med t.ex. smink och plåster. Sådana produkter kan orsaka att mer bakterier kommer i såret, speciellt då sårskorpan spricker. Det är istället viktigt att fokusera på att återfukta munsåret så att det kan läka snabbare.
Liknande sjukdomar
Munsår kan ha snarlika symptom som en del andra sjukdomstillstånd. Dessa sjukdomar leder också till sår och blåsbildning i ansiktet och runt munnen. Svinkoppor och munsår ger snarlika besvär. Båda tillstånden leder till blåsbildningar och drabbar bland annat huden kring munnen. En stor skillnad på blåsbildningen mellan svinkoppor och munsår är att vid svinkoppor bildas det en gul sårskorpa efter att blåsorna spruckit.
Sprickor i mungipan vilka främst orsakas av kallt väder kan ibland förväxlas med munsår. Dessa sprickor orsakas främst på grund av att huden är torr eller vitamin B- eller järnbrist. Området kring munnen blir rött och ömt. Den största skillnaden på munsår och spruckna mungipor är att mer fjällning av sårskorporna förekommer vid spruckna mungipor. Mjukgörande och/eller bakteriedödande salva eller kräm räcker vanligtvis för att bli av med besvären som orsakar sprickor i mungipan.
Sidan uppdaterades senast 2016-01-13. Bipacksedeln senast uppdaterad 2010-03-11.